Menu

Daten in Amsterdam

17 september 2015 - aantal blogs
Daten in Amsterdam

onderwijspioniers tegeltje aandachtOm half 2 vertrokken wij, drie pioniers uit Assen richting  Amsterdam  om er vervolgens ruim voor vieren aan te komen ( dank Google Maps en de app 9292) Allereerst kregen we van  de  motiverende leraar van het jaar Femke Cools een praatje en een hart onder de riem.  Wat een enthousiasme !

Het daten was leuk, hoewel ik na de derde keer mijn verhaal verteld te hebben, er wel zelf genoeg van had .Het luisteren naar andermans/vrouws ideeën bleef leuk en inspirerend.

Tijdens het daten kreeg ik van iemand de tip om  contact te  zoeken met een universiteit (in mijn geval zal dat die van Groningen zijn) studie : onderwijskunde om  daar te vragen of er een student is die onderzoek wil doen naar de resultaten van mijn onderwijspioniersplan.  Voelen  de deelnemers van mijn lessen zich  inderdaad  betrokkener bij het onderwijs als ze digitale middelen gebruiken ? En zijn er daardoor minder vroegtijdige schoolverlaters?

Een  punt  waar ik mee door ga  is , hoe kan ik de leerlingen meer eigenaar laten worden van de lesstof. Kan ik hen meer motiveren door hen zelf meer dingen te laten inbrengen?  Is dat überhaupt mogelijk met MBO2 leerlingen, of is de structuur en de opdracht zo belangrijk en essentieel  voor de veiligheid in de lessen? Gestuurde succeservaringen of ervaren dat iets niet lukt, ondanks dat het je eigen idee is…..  ik ga hier zeker mee aan de slag.  De sessie met onze coach  liep  wat uit, zodat ik pas om 23.15 uur thuis was, gelukkig stond er een lekker glas rode wijn klaar.

Hierboven een tegeltje met het basisgedrag van een goede docent (in mijn ogen) Iedere leerling moet gezien worden. Iedere leerling is belangrijk!

Hieronder een tekst op een tegel die ik tegenkwam in een E-book van ‘It’s Learning’ die me aanspreekt. Het is een ideaalbeeld en ik merk als ik een vrije opdracht geef zoals vorige week: “maak een foto  en zorg dat die in de One Drive (Cloudopslag)  komt” dat meer dan drie kwart van de leerlingen uit mijn klas hier niet mee uit de voeten kan  in eerste instantie. Pas na hulp van mede leerlingen en de te zetten stapjes op het bord, kreeg iedereen de succeservaring.

Dus misschien moet ik ook wel nog meer van de expertise van leerlingen gebruik maken.

onderwijspionier tegeletje Ann Michaelsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.