Menu

De allereerste #KDO365 online

29 mei 2020 - onderwijs met ICT
De allereerste #KDO365 online

Het scheelde me vandaag in totaal wel minstens vier uur reistijd. Vorige keer gaf ik zelf nog een presentatie in het Microsoftkantoor in Amsterdam, nu schoof ik aan bij de allereerste Kennisdelen Office365 ONLINE. Wel meer dan 325 mensen hadden zich aangemeld  een unicum omdat in de fysieke versie er vaak een limiet is.

Het programma zag er als volgt  uit:

In de eerste keynote ontvingen we veel informatie uit de eerste hand en van vlak bij de bron. De Corps zoals ze dat zelf noemen (het hoofdkantoor in America)  De eerste bijeenkomst was een Live webinar, zoals wij  die zelf ook een aantal keren verzorgden binnen het Drenthe College. Wat leuk om het nu eens van de andere kant mee te maken.

Tot 10.000 mensen kunnen meedoen met een Live-uitzending . En een maximaal aantal van 250 kunnen deelnemen aan een Teams-sessie. Mochten we ooit viral gaan, dan kunnen we zelfs en live-event-assistance aanvragen waar tot wel 100.000 mensen aan kunnen meedoen.

Ten tijde van deze Coronacrisis heeft Microsoft zijn handen vol aan  het uitbreiden van het Europese netwerk . Noorwegen en Nederland alleen al zijn zo’n 60% gestegen in het gebruik van Teams. En nu de docent veelal thuis werkt en de studenten thuis zijn, kunnen ze niet meer bouwen op een stabiel Eduroam en vergt het  verder heel wat aanpassingen.  Zo zijn bijvoorbeeld de videoresoluties teruggeschroefd naar 720p.

Wat komt er nog aan in Teams?

Na deze eerste Live sessie gaan we uiteen in zogenaamde breakoutrooms. Host Peter Heldens deelt nog een video met ons hoe dit zelf in te stellen is. Ik ging naar de sessie van het Noorderpoort gepresenteerd door Henri Burger en Harry Rook, door simpelweg op de link in de mail te klikken. Dit was een mooie manier om het publiek te spreiden. Er waren namelijk drie sessies tegelijkertijd.

De Teams-meeting van het Noorderpoort was gekoppeld aan termen uit de scheepvaart. (zie foto) Wat ging er goed sinds de lockdown en willen we bewaren en wat moet anders. (zie foto)

  1. Koers bepalen: er is 1 plek waar de student en medewerker de informatie vandaan moet halen  en dat moet de Portal zijn. Hoe gaan we communiceren. Nu nog Skype omdat dat bekend is , maar bezig met overschakelen naar Teams.
  2. Capaciteit: hoeveel lessen , wat is de inhoud , hoe moet dat vormgegeven. Hoe goed is de verbinding letterlijk en figuurlijk .
  3. Lesstof aanpassen. De doelstellingen blijven hetzelfde . Er wordt gebruik gemaakt van Nearpod, Teams, Skype, it’s learning .
  4. Bijstellen en vooruitkijken . Hoe organiseren wij als NP ons digitaal compas
  5. Het lesrooster staat in het voor de studenten bekende systeem. Mooi is het werken meet kleur. De student kan in 1 keer zien of het een les is op school (blauw) of een onlineles (rood)
  6. Zeewaardig . Zitten we nog op koers? Dit achterhalen door te meten! Gegevens/analytics verzamelen.
  7. Wat spreken we af met de studenten tijdens het online lesgeven. Zo hebben zij een infografic ontwikkeld met afspraken omtrent: locatie docent/student. Do’s en don’ts voor de docent , do’s en don’ts voor de student en apparatuur docent/student
  8. Het is echt een marathon. Starten is niet zo moeilijk maar het uitlopen is een stuk moeilijker. En als je iedere keer gaat sprinten dan loop je het risico dat je de eindstreep niet haalt.
  9. Koers bepalen. Meten is weten, en voortdurend bijsturen. NP stuurt korte Forms naar de mederwerkers .
  10. Als laatst aan bod, maar toch niet onbelangrijk. Misschien wel het belangrijkst. NP heeft een forse tegemoetkoming gestort op de rekeningen van docenten voor het thuiswerken. Gezond en vitaal staat hoog in het vaandel en daarom zijn er elke week mindfullness sessies voor het personeel en elke week is er contact met de student.

Het is mooi om te zien en te vernemen dat wij @DrentheCollege heel veel dingen hetzelfde doen. Misschien nog een tip voor mijn werkgever: punt 10 😉

Even snel een bak koffie en een sanitaire stop en door met het laatste onderdeel waarbij we te horen kregen over een integratie waar Microsoft mee bezig is binnen Teams. Het heet “FeedbackFruits” een app waarbij ook studenten elkaar van feedback kunnen voorzien. Het zag er mooi uit. Ook kregen we een voorbeeld van “MakeCode” te zien dat binnen Teams mogelijk is en dat op de admin Portal aan kan worden gezet.  In Teams komt ook een OBS (Open BroadCast Studio)

Als laatst was Ashwin Brouwer aan het woord om samen te vatten en te bedanken voor de aanwezigheid.

Ik vond het een top-event! De informatie goed, de tijd prima! Bedankt!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.