Menu

De (Surf-) onderwijsdag(en) Rotterdam 8 nov. 2017

12 november 2017 - aantal blogs
De (Surf-) onderwijsdag(en) Rotterdam 8 nov. 2017

Toen duidelijk werd dat ik een kaart kon bemachtigen voor bovengenoemde onderwijsdag , hoefde ik alleen maar met het thuisfront te overleggen . Woensdag is namelijk mijn vrije dag . De motivatie om te gaan was er direct . In de week waarin het edubloggersdiner plaatsvond in Zwolle, een tandartsbezoek voor een kroon zou zijn, een zes maanden oude kat die gesteriliseerd ging worden, een driedaags pensionbezoek voor  onze hond Doodle , een geplande Microsoft inspiratiedag in Vleuten op zaterdag en voor ik het vergeet.. mijn 28 lesuren in het MBO , paste deze woensdag er nog net tussen.

Twee jaar geleden was ik ook bij de Onderwijsdagen  en aangezien het ook nu thuis te regelen was, stond ik om 7.25 uur op het station in Assen om vervolgens rond tienen aan te komen op Rotterdam-Centraal alwaar ik Karin Winters ontmoette .Samen liepen we naar het WTC. Een kwartiertje lopen, waardoor we de opening van het event misten. Wat we niet misten was een uitleg over de tools Mindmeister (een mindmaptool) en Meistertask ( een project- en taakmanagementtool) . We kregen een  licentie zodat we het de komende maanden kunnen testen. Als Trello-fan vind ik dat het er vergelijkbaar uitziet . Het mooie is wel dat je Meistertask , kan koppelen aan Facebook, Twitter, Google en Office365. Ik ga het testen!

 

ingelogd bij Meistertask

Drie workshops werden daarna door mij bezocht. En tussen de bedrijven door werd de inwendige mens goed verzorgd ! Om vijf uur zat ik weer in de trein naar het Noorden.

Workshop 1 door Arnoud Engelfriet “Data-driven leren en de Pricacy verordening, wat mag er nog”
Wilfred Rubens schreef er ook al een uitstekend blog over . Wat mij het meest is bijgebleven is dat Nederland al een privacywetgeving heeft maar dat vanaf 25 mei 2018 de Europese wetgeving van kracht gaat. Heel veel punten van de Nederlandse wetgeving komen daarin terug. Studentennummers leiden naar een persoon en zijn dus verboden te plaatsen op terreinen waar anderen toegang toe hebben . Wanneer mag je wél persoonsgegevens gebruiken?Als je kan aantonen WAAROM je het gebruikt en ook wanneer je kan aantonen dat het niet anders kan. De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) verbiedt niets maar er moet dus altijd de reden van gebruik kunnen worden overlegd.
Gegevens hashen (namen aangeduid door willekeurige tekens) leidt nog altijd naar een bepaalde persoon . Abstraheren van 1 persoon naar een hele groep mag weer wel. Biometrische gegevens (ogen , vingerafdruk enz. ) zijn ook bijzondere persoonsgegevens .

Op zaterdag 11/11 bezocht ik de Microsoft Inspiratiedag en in het novembernummer van de APS-it Diensten staat het volgende artikel over de privacywetgeving:

        

Workshop 2
Cisco Spark – “Creeer ook buiten de muren van je school een klas” door Vision Connected, Cisco en het Summa College (MBO2 zorg)
De digitale Versnelling in Nederland kwam het eerst aan bod. Dit heet wereldwijd Country Digital Acceleration, maar de afkorting CDA was voor Nederland niet zo logisch 😉 De doelstelling is wel overal het zelfde: vernieuwen , vertrouwen, versnellen. #digitaleversnellingNL
Cisco Spark is een software netwerk , het is een project based learning, zoals er vele platforms zijn. Cisco zei zelf dat het grote voordeel van hun platform is dat je ook mensen buiten je organisatie makkelijk kan toevoegen . Wat kan je met Cisco Spark? Onderandere samenwerken. Er is integratie mogelijk met tools /systemen als Canvas, Blackboard, Desire2learn, Moodle .

De toepassing die volgde was het inspirerendst van deze workshop. Iemand  van het Summa College vertelde over hun project in de zorg dat klein begon en inmiddels is opgeschaald en waarbij Cisco Spark de technologie faciliteert.
Het project behelst het opzetten van een wijkleerbedrijf waarbij MBO2-leerlingen bij mensen thuis komen en zorg verlenen . De afvaardiging van het SummaCollege Eindhoven, schetste heel mooi hoe in het MBO projecten worden aangepakt hij noemde het zelfs de “MBO-manier” : gewoon beginnen ! Een mooi side-effect van dit zorgproject was dat de jongeren de ouderen ook wegwijs maakten op ICT-gebied, hulp bij de computer etc)
Een goede digitale infrastructuur is essentieel . . Ben je geinteresseerd? Dan kan je je abonneren op de nieuwsbrief via www.samenslimzorgenthuis.nl

 

 

 

Workshop 3
“Let’s move in Summer” docenten in beweging door Yvonne de Jong en Marijke Hoogendoorn van universiteit Utrecht
Het project heeft als doel om  in twee dagdelen het personeel bij te scholen en te helpen met Blended Learning. Deze aanpak is zeker ook in het MBO te gebruiken. In Utrecht gebruikten ze twee keer vier uren (twee dagdelen) Dagdeel 1 bestaat uit inspiratiesessies door collega-docenten (die al met bepaalde tools werkten) waarna na een speeddate volgt en vervolgens kiezen de deelnemers twee workshops waar ze de dag erna aan willen deelnemen. Yvonne en Marijke  tipten om een gezellige sfeer te creëren (zomer- of wintersfeer) en iedere keer kregen de deelnemers een gadget. De docenten die een workshop gaven werden gefotografeerd op posters en hun naam werd verbonden aan de tool en een slogan , die door de universiteit werd opgehangen met QR-codes naar filmpjes zodat de overige docenten gemotiveerd bleven en wisten wie ze konden aanspreken om meer info te krijgen.

 

 

Keynote door Ph. D. Robbie Melton van de Tennessee State University
Deze dame had een tafel vol spullen. Ik  dacht eerst dat er Bingo gespeeld ging worden 😉 Allemaal gadgets en ze noemde steeds internet of EVERYTHING. Robbie Melton  ging in op kostbare babypoppen die alles kunnen, smart gemaakte Love Rings, Barbies met electronica etc. Veel dingen waar we niks aan hebben en waar we om lachen , maar ook veel dat toepasbaar kan zijn in bijv. de zorg. Zo is er een oordopje dat zo SMART is dat het je hartslag in de gaten houdt , je signalen geeft dat je rustig aan moet en het gaat zelfs zo ver dat het via  je telefoon 911 gaat bellen. Wat een prachtig mens dat zelf helemaal omhuld was met technologie. Haar shirt, oorbellen, schoenen etc.  HIER vind je een link naar een interview met haar uit 2016.

 

Ik hoop dat ik er weer bij kan zijn volgend jaar, op de 50e editie van de Onderwijsdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.