Menu

Digitale Vaardigheden en Digitaal Burgerschap

28 september 2022 - onderwijs met ICT, onderwijs, MBO, differentieren,

DiVa en  Burgerschap

Sinds mijn aansluiting vanuit het Drenthe College  bij het thema “Digitaal Burgerschap” van “Doorpakken op Digitaliseren” van MBO Digitaal ruim een jaar geleden, ben ik anders naar mijn lessen digitale vaardigheden gaan kijken.

Hoe kan ik aansluiten op landelijke themaweken waarover veel (veelal gratis) (les-) materiaal beschikbaar is. Hoe kan ik mijn LOB-lessen EN burgerschapslessen haken aan de thema’s die ik behandel in mijn andere lessen. Kortom hoe kan ik zorgen dat mijn onderwijs betekenisvoller wordt.

En ook hoe krijg ik anderen mee.  In een Teamsomgeving binnen het Drenthe College deel ik al mijn ideeën en lessen. Lessen die elk jaar anders zijn , omdat elk jaar anders is en elk jaar de lichting studenten en de wereld andere behoeftes en vragen heeft.

De basis van mijn jaarplan komt als volgt tot stand;  voor de zomervakantie noteer ik  de themaweken en leg die vast in het jaarrooster van de studenten. Zo doe ik stand alone onderwerpen in “verloren” weken tussen gele week (onze bufferweek per periode) en vakantie.  Stichting Digisterker heeft een prachtige  lessenserie gemaakt  met alle thema’s van digitaal burgerschap. Ik zet de  lessen uit  “Doe je DigiDing” ook bewust op bepaalde tijden van het jaar in. Zoals het vergelijken van zorgverzekeringen in december en  je online identiteit in combinatie met de week tegen het pesten en de week van de mediawijsheid.

Rondom de week van het geld start mijn project in Microsoft Excel. De studenten leren de basisvaardigheden, maar krijgen ook inzicht in hun eigen inkomsten- en uitgavenpatroon dmv een huishoudboekje dat ze een maandlang bijhouden. Thema’s als geldezels, kopen op marktplaats , bitcoins en crypto komen onder andere aan de orde, al dan niet met behulp van een gastspreker. Er is veel materiaal beschikbaar rond dit thema.

De start van het schooljaar zit er nu bijna op en de studenten zijn bekend met hun Drenthe College mail, Teams, licenties uit de MBOwebshop, kunnen inloggen op de portal en weten hun weg te vinden in de OneDrive.

Dit is het tweede jaar dat ik een lesplan maak waarbij ik mooie aanknopingspunten creëer om met onze studenten in gesprek te gaan  en zij  met elkaar.  Oog en oor hebben voor elkaars mening, kritisch zijn, maar niet veroordelen. In het  Engelse is hier een mooie term voor  : reflective judgement.

Vanaf 29 september start de week tegen de eenzaamheid. Ik vraag de docent Nederlands of ze met de studenten de bestelde kaarten wil volschrijven en versturen. Zelf ga ik binnen het vak digitale vaardigheden bezig met sneltoetsen. Ctrl.+V, Ctrl.+ X, Ctrl. +C, Windows+shift+s, etc. Wat heeft dat nou te maken met eenzaamheid hoor ik u denken…  Wij gaan zelf een digitale kaart maken en die versturen of online zetten op social media. Tijdens de lessen LOB komt het thema terug maar wordt uiteraard een ander item belicht.

Hier onder plaats ik het jaarschema. De lessen die ik maak deel ik met collega’s.  Heeft u vragen schroom dan niet contact met mij op te nemen: p.holstein@drenthecollege.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.