
Een portfolio maken in een OneNote kan dat? Ja dat kan ! Op verschillende manieren: in OneNote EN in de add-in Klasnotitieblok . (OneNoteClassNotebook) Ik heb er zelf een gemaakt toen ik vorig jaar een jaarlang een LOB-cursus volgde. Het is erg leuk om op deze manier de stof te verwerken en het is een mooi document geworden om te bewaren en er op een later tijdstip nog eens informatie uit te halen:
Het fijne van een portfolio in OneNote maken is dat je zelf kan bepalen hoe je de indeling doet en dat je het ieder moment kunt wijzigen, aanvullen, veranderen. Er zijn drie lagen waarin je gaat werken :secties (tabbladen) , pagina’s en subpagina’s .Je kan zelfs de kleuren van je tabbladen veranderen. Erg overzichtelijk als je het in de kleuren van de regenboog doet. Dit kan handmatig (rechtermuisknop > sectiekleur) maar ook via de addin ‘ GEM’ voor OneNote.
Op Twitter kwam ik deze week een hele handige feature tegen. Een document (PowerPoint , pdf of een ander bestand) dat uit meerdere pagina’s bestaat invoegen op een pagina van OneNote. Onlangs distribueerde ik een handleiding van 30 pagina’s naar mijn studenten . Dit nam 30 blz. van de OneNote in beslag (!) en mijn daarna gedistribueerde pagina’s kwamen er onder terecht ( erg onoverzichtelijk) Ik moest die handmatig naar boven plaatsen. (Linkermuisknop vasthouden en slepen) Na de tip veranderde ik mijn OneNote zodat mijn handleiding op 1 lange pagina terecht komt en de student het overzicht beter kan bewaren en het mij veel werk scheelt. (ook niet onbelangrijk)
Hoe dan?
bestand > opties > geavanceerd > naar beneden scrollen : bij AFDRUKKEN vinkje weg bij lange afdrukken invoegen op meerdere pagina’s . Dan naar je document > afdrukken > afdrukken in OneNote16> druk af ( dan zoekt ie een OneNote locatie en kan je ok doen) in je OneNote verschijnt alles op 1 pagina met als titel ‘afdruk’
Een OneNote voor één onderwerp (je portoflio) Dit deelt de student met de docent . Het delen kan dmv iemand schrijfrechten geven (handig zodat jij als docent ook feedback kan geven) of de student geeft je alleen leesrechten.
Een Portfolio maken in een klasnotiteblok kan ook ! In een klasnotitieblok wordt een tabblad ‘PORTFOLIO’ gemaakt en de studenten worden er aan toegevoegd. In de inhoudsbibliotheek zou je dan de voorwaarden , opdrachten , formulieren enz. kunnen zetten . De samenwerkingsruimte kan worden gebruikt als studenten bij dezelfde bedrijven stage lopen of in andere projecten samenwerken. Het is mooi dat je alles zelf mag en kan bepalen. In de eigen ruimte van de studenten kunnen zij hun portfolio opbouwen.
In de samenwerkingsruimte kunnen tabbladen worden gemaakt door de studenten die zij kunnen beveiligen met een wachtwoord(dit kan niet in Onenote Online) Zorg wel dat ook jij als docent het wachtwoord weet en vertel dat als ze het wachtwoord kwijt zijn, ze ook hun werk kwijt zijn, het ww. kan niet worden opgevraagd.
Weg = weg.
Het voordeel van een portfolio laten maken in een classnotebook is dat je als docent direct toegang hebt, kan corrigeren en je de student kan begeleiden. Qua tijd is dit efficienter. Maar omdat ik vind dat een portfolio eigenlijk een mooi document is voor en door de student zelf zou mijn voorkeur uitgaan naar een eigen oneNote, geheel gewijd aan een portfolio ,(je hebt dan drie lagen: Secties, pagina’s en subpagina’s in een klasnotitieblok heb je twee lagen (pagina’s en subpagina’s per tabblad) dat door de jaren heen kan worden meegenomen en worden aangevuld en uiteindelijk dat men het document kan exporteren naar buiten de schoolomgeving.
OneNote is een hele mooie tool om een portfolio mee te maken. Je kan er documenten aan toevoegen, stagecontracten, gesproken teksten, interviews, YouTube en andere filmpes . Je kan qua creativiteit helemaal los gaan. Buiten dat je een portfolio maakt ,werk je ook aan je digitale vaardigheidsskills als je met een OneNote bezig bent, er kan zo veel meer dan ik op dit moment kan beschrijven en is continu in progress.
TIP voor het maken van een inhoudsopgave : dubbele haken [[ en dan de titel van de pagina er tussen]] zorgen ervoor dat er een directe link is naar de pagina waar het op staat.
Morgen ga ik experimenteren met het inleveren van een toets in OneNote (voorheen deed ik dat in Magister)
Ik ga het met verschillende klassen, op verschillende manieren proberen:
Klas 1 plaatst een afdrukbestand in een speciaal aangemaakte sectie in de samenwerkingsruimte van de Classnotebook (ik maakte een inhoudsopgave met de namen van alle studenten) Iedereen dus heeft een eigen pagina met hun naam als titel. Ik beveilig die sectie direct na de les met een wachtwoord, zodat ze er niks meer aan kunnen veranderen. (zie vb foto hierboven dat ik ivm privacy geblurred heb. Links heb ik de inhoud getypt met [[ …]] en rechts staan de namen van alle leerlingen van de groep. )
Klas 2 Levert det toets in in haar / zijn eigen ruimte bij de daarvoor aangeven ruimte (genaamd : Toets Word) Direct na de les beveilig ik bij alle studenten die pagina om fraude te voorkomen.

klasnotitieblok studentengedeelte . tabblad toets wordt na inleveren beveiligd met wachtwoord door de docent
Beide klassen laat ik ook de toets als bijlage per email inleveren, zodat ik zeker weet dat ik hun document kan beoordelen. De mail zet ik open via de beamer en check wie het heeft ingeleverd.
Klas 3 en Klas 4 laat ik inleveren op de manier die hiervoor beschreven uiteindelijk het makkelijkst werkt (deze toetsen zijn later in de week gepland)
Experimenteren in OneNote, dat nog volop in ontwikkeling is… ik houd er van. (want wie weet wat er in de toekomst allemaal nog kan en aan toe wordt gevoegd )
Één reactie op “OneNote als portfolio”
Hallo Petra,
Ik las zojuist jouw bijdrage over OneNote als portfolio.
OneNote an sich geeft geen problemen en jouw beschrijving kon ik prima volgen en had inmiddels ook al heel veel zelf uitgevonden en gebruik ik nu al een paar jaar bij mijn klassen.
Onze hamvraag: Hoe krijg je een portfolio van het ene jaar naar het volgende jaar gekopieerd?
Onze lln zitten in TEAMS van office nl en komen elk jaar weer in een andere klas met een andere docent terecht.
Weet jij een oplossing?