Menu

Een welkomstwoord aan onze eerstejaars studenten

20 augustus 2020 - onderwijs, onderwijs, MBO, differentieren,
Een welkomstwoord aan onze eerstejaars studenten

Beste student , WELKOM!

Welkom bij de opleiding Orde & Veiligheid @DrentheCollege

Je hebt gekozen voor een uniformberoep en hebt een kennismakingsgesprek gehad om toegelaten te worden tot de opleiding   particulier beveiliger (Beveiliging) of je bent een geluksvogel want je bent ingeloot voor de numerus fixus opleiding tot handhaver (HTV). Je hebt de eerste informatie schriftelijk thuis gekregen en je weet wat jouw stamnummer is. Of zoals wij dat noemen, je studentennummer. Met dit nummer en je wachtwoord kan je inloggen op de startpagina van je nieuwe school.

Daar staat een digitale ansichtkaart voor je klaar met pointers die verwijzen naar  filmpjes  over zaken die voor jou belangrijk zullen zijn, zoals magister, je DC-mail, de portal  en een instructie over  de  Microsoft Teams app, want daar heb je mee te maken  als je online les krijgt , of vragen wil stellen aan een docent of medestudent.

Je lesrooster is klaar maar ziet er anders uit dan je waarschijnlijk op je oude school gewend bent. Het is zelfs anders dan dat wij op het MBO gewend zijn in periode 1. In het kort: je zal ongeveer twee dagen van zes uren fysiek op school zijn. Dit is omdat  alle studenten  van alle opleidingen  van het Drenthe College de kans moeten krijgen om in het schoolgebouw te zijn om lessen te volgen en de school is  , net als andere scholen en gebouwen gebonden aan een bepaald aantal mensen per vierkante meter. Het was en is een hele puzzel. Vier uren krijg je les IN het gebouw op zo’n dag en twee lesuren worden verzorgd buiten het gebouw. Je krijgt dan fysieke training. In de opleiding vinden wij het belangrijk dat je fit en gezond bent wat ook voor jouw toekomstig beroep een must is.  Twee dagen fysiek naar school en de rest van de tijd krijg je online les. Dit wordt aangegeven in het lesrooster. Zorg voor een plek in huis waar je je goed kan concentreren. Je zal naast de lessen ook samenwerkingsopdrachten krijgen en je medestudenten  online ontmoeten en dat alles binnen het programma Teams. Heb je een vraag dan kan je altijd bij de docenten terecht maar vooral ook bij jouw LOB’er. Dit is jouw mentor.  In deze tijd van afstandsonderwijs heb je veel contact met de LOB’er .Je krijgt ook LOB-lessen en dat is bij ons in het gebouw zodat je goed een band op kan bouwen.

De eerst twee weken van jouw MBO-tijd zien er anders uit dan hierboven geschetst. Wij nemen de tijd om jou te leren kennen en in week 1 kan je het volgende verwachten:

Je komt een aantal dagen naar het schoolgebouw en maakt door middel van korte lessen kennis met alle docenten en alle  vakken. Je krijgt les met een halve klas  aangezien er niet meer dan een bepaald aantal mensen in het lokaal kunnen zijn. Wel is jouw hele klas in school aanwezig en jullie draaien dus een parallelrooster voor deze week. De fysieke trainingen zijn wel met de hele groep. (in de buitenlucht)  Probeer alle namen van jouw klasgenoten gelijk de eerste week te onthouden. Dit maakt het tijdens de online-lessen later makkelijker om contact te maken. Ook kan je elkaar opzoeken op social media en wij als opleiding hebben zelfs een Instagram account.  Het heet “OrdeVeiligheidDC”.  Je moet eerst een volgverzoek indienen en in de eerste weken onderteken je een papier dat je ook wel op de foto wil tijdens de activiteiten die we gedurende het jaar doen , zoals bij FC Emmen de stewards helpen,  een 24-uurskamp en ME-oefeningen. Natuurlijk kunnen we op dit moment niet zeggen of dat laatste door kan gaan ivm Corona. De eerste weken  staan in het teken van kennismaking en verbinding, maar ook zal zeker aandacht besteed worden aan een goede beroepshouding.

In de eerste week krijg je ook extra instructie over het deelnemen aan online lessen in Teams en je zal je uniform gaan passen of krijg je informatie waar je een uniform kan aanschaffen. Na de herfstvakantie verwachten wij dat iedereen strak in het uniform in de les aanwezig is! Hier krijg je nog verdere instructies over, bijvoorbeeld welke schoenen je het best bij het uniform kan aanschaffen en waar.

De tweede week is ook niet zoals het er voor de rest van het jaar uitziet.  In voorgaande jaren gingen wij drie dagen naar een locatie en hielden daar ons introductieprogramma. Dit jaar hebben we het aan moeten passen. Het leuke is wel dat je in deze week tweedejaars studenten van de opleidingen ontmoet. Die zijn ingezet in het programma.

Jouw introductie is dit keer verdeeld over twee dagen zonder overnachting. Op dag 1 kom je naar school en wordt je tas gevisiteerd (wat dat is leer je tijdens de opleiding en merk je op de dag zelf) door tweedejaars  studenten en docenten. Vervolgens krijg je een briefing  wat van je verwacht wordt. Je gaat in een klein groepje op pad en hebt dan de verantwoordelijkheid over een attribuut dat je gedurende de hele dag bij jullie moet houden. Dit vergt van jou samenwerking en communicatie. Je maakt deel uit van een groepje dat ook echt jouw klasgenoten zijn. Tijdens de tocht ontmoet je studenten en docenten op checkpoints.  Daar krijg je een opdracht en kan je punten verdienen. Halverwege de tocht wissel  je van benenwagen naar een ander vervoermiddel en uiteindelijk kom je na een lange dag aan het eind van de middag terug op het startpunt; op school.

Op dag 2 word je verwacht  op een locatie waar jij  allerlei trainingen gaat doen, waar je gaat socializen en waar  je zelfs een vlot gaat bouwen. Laat je verrassen!  Docenten zorgen voor een maaltijd en aan het eind van de dag word je opgehaald .

Het Team Orde & Veiligheid  is een enthousiast team dat gemotiveerd is om van jou een uitstekende werknemer te maken.  Heel veel succes en we zien je graag!

 

NB. Mochten de Corona-maatregelen veranderen dan zullen wij ons programma logischerwijs aan (moeten) passen. Dit bericht is in de eerste helft van de  zomervakantie geschreven door Petra Holstein, docent rekenen en digitale vaardigheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.