Menu

Geflipt BBL-traject

3 juli 2015 - aantal blogs
Geflipt BBL-traject

flipping-the-classroomVorige week werd ik benaderd door iemand van een andere afdeling binnen hetzelfde gebouw met een interessante vraag.

Hij kwam bij mij omdat we onlangs samen op de rekencursus gevorderd rekendocent hadden gezeten en ik daar iets van mijn bezigheden als E-ambassadeur van het Drenthe College heb laten zien, namelijk instructiefilmpjes maken met Educreations.

Zijn vraag was hoe kan ik zoveel mogelijk onderwijsrendement halen uit een nieuw op te zetten BBL-traject ? Hoe kan ik zelf instructiefilmpjes maken? Hoe kan ik ze vervolgens opslaan op een pc zodat een eigen archief ontstaat. En tot slot : waar zet ik de filmpjes online , kan ik opdrachten in wegzetten en kan ik communiceren met de leerlingen, kortom welke  elektronische leeromgeving moet ik gaan gebruiken?

Hieronder geef ik antwoorden op zijn vragen:

Instructiefilmpjes kan je maken met verschillende programma’s , de meesten zijn gratis EN in een betaalde variant. De betaalde versies bevatten meer mogelijkheden OF meer privacy. Zelf gebruik ik gratis versies vooral omdat je in het begin ook nog niet weet met welke tool je het best uit de voeten kan.

Filmpjes kan je maken met screencast-o-matic , dat is mijn favoriet. Mijn collega ligt Active Presenter meer. En zo is er ook nog ScreenR . Hier heb ik zelf geen ervaring mee en ik ken niemand die dat actief gebruikt. Deze drie tools (de links naar instructiefilmpjes over de tools krijg je door op de tool te klikken ) gebruik je op een laptop of pc .

 

Wil je snel tussendoor even een filmpje maken, omdat jouw les morgen al is , je het helemaal vergeten was of je niet van je bank af kan komen, dan maak je eenvoudig een filmpje met Educreations (op ipad of iphone) of met Lensoo Create voor Android tablet of phone. (op de pc is alles eenvoudig te benaderen via www.educreations.com en www.lensoocreate.com )

 

Vervolgens kan je de fimpjes op je YouTube kanaal zetten en delen zodat anderen er ook iets aan hebben. Ik vind het heel belangrijk dat materiaal gedeeld word! Op die manier kan ik ook makkelijk aan dit blog links toevoegen! 🙂

YouTube filmpjes kan je permanent downloaden   op deze manier en op deze manier en waarschijnlijk nog op veel andere manieren.

Dit behoeft verder geen uitleg.

 

En welk online leerplatform je gaat gebruiken…. Ook dat is afhankelijk van je eigen smaak en dat wat jou het best ligt. De keuze is ruim op Magister, Edmodo (mijn favoriet!) , GoogleClassroom, Seesaw (beetje kinderachtig voor het MBO maar wel heel erg makkelijk in gebruik ) of toch op onze eigen electronische leeromgeving in ontwikkeling : DC.Extra ?

 

In het begin vraagt het veel tijd om iets goed weg te zetten maar op den duur krijg je er handigheid in en levert het je tijdwinst op. En vooral veel energie omdat je ziet dat het werkt!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.