Menu

Verband tussen code geel en klaagcultuur?!

3 januari 2017 - aantal blogs
Verband tussen code geel en  klaagcultuur?!

 

Overpeinzingen start 2017

 

Dit blog ontstaat mede door een opmerking van iemand op twitter . Zij tweette over een verbod op vuurwerk . Dit triggerde mij, want ik ben klaar met alle verboden en verboden to be!

Het verbod op zwarte Piet, het irriteert me mateloos. Het belangrijkst is dat Sinterklaas een prachtig feest is dat je niemand mag ontnemen. En als de Pieten geleidelijk een andere kleur krijgen is mij dat om het even, alleen dat op de barricades staan, dat doordrammen van je eigen mening (zowel voor als tegen)  wekt zoveel wrevel en onnodige agressie op.

 

Ook een verbod op het stoken van hout! Er is een groep mensen tégen de houtkachel , en ze zullen heus wel steekhoudende argumenten hebben, en het is vervelend en meer dan dat als je astmatisch bent en je buren vervuilen de lucht… maar een verbod….

 

En dan nu het verbod op vuurwerk? Omdat er een stel malloten is dat illegaal vuurwerk haalt en er zwaar letsel ontstaat ? (helaas ook bij onschuldige slachtoffers) Omdat de leeftijd waarop men met dat vuurwerk aan de haal gaat steeds jonger wordt? Een verbod dus om de opvoedkundige taak van ouders te verlichten… Waarom de lol van de grootste groep mensen ontnemen, die er WEL goed mee om kunnen gaan?

 

Waarom zijn er de weercodes, geel, rood, oranje…. Waarom kunnen we niet zelf nadenken. Schaf de codes af en laat ons verantwoordelijk zijn voor onze eigen daden. Ik kan wel zien of beredeneren dat het glad is of zou kunnen zijn en ik hoor op het weerbericht wel of het gaat waaien. Laat me dan zelf beslissen of ik met een caravan op pad ga (bij wijze van, want een caravan daar zal je me nooit mee zien slepen) Als ik risico’s neem of niet goed oplet is dat mijn    keuze en mijn pech!

 

Ik heb een hekel aan ALLE verboden. Dat dacht ik tenminste….. maar dat klopt dus niet. Mijn tweep kwam met de vraag hoe ik dacht over een wapenverbod … Ja, daar ben ik dan wel weer VOOR. Met wapens kan je een ander letsel of de dood toebrengen. En ik ben zeer zeker ook VOOR het verbod op vrouwenbesnijdenis. Gruwelijk!   Die meisjes laten dat niet doen uit eigen vrije wil .

Het verplicht dragen van autogordels, vroeg ze toen maar dat zou van mij ook niet hoeven. Als IK mijn gordel niet draag en tegen een een boom klap, is de enige die daar de gevolgen van ondervindt ikzelf. Kinderen onder de 18 wel een gordel, want daar heb je de verantwoordelijkheid dan weer over.

Ik besef me heel goed dat dankzij de emancipatie van de vrouw ik niet tot het aanrecht verdoemd ben. Ik weet dat voorvechters nodig zijn om uiteindelijk de wereld een stukje beter te maken. En overal zijn nuances op te bedenken. En ook ik doe aan verboden. Zo had ik in de moskee waar ik les gaf een groot verbodsbord laten maken, met daarin in het Arabisch “ja maar” Het was verboden om altijd een excuus te bedenken of een verklaring. En ook verbied ik tijdens de lessen nu soms het mobielgebruik. Maar dat zijn meer regels van het moment zelf.

 

Ik vraag me af als we allen wat meer verantwoordelijkheid krijgen/nemen, als we wat minder door de overheid betutteld worden, of we dan nog steeds zo ’n zeur- en klaagmaatschappij zullen zijn.  Iedereen mag een mening hebben en als een bepaalde groep door veel geschreeuw hun zin krijgt, staat de volgende groep alweer in de startblokken. Hoezo verkondigen wij de waarheid. Welke waarheid? Of is het slechts EEN waarheid….Hoe kan ik vasthouden aan mijn waarheid zonder die van een ander als een leugen te bestempelen.  Hoe kan ik beter luisteren en hoe kan ik zelf een verandering te weeg brengen?

Vragen / ergernissen die mij bezig houden zo aan het begin van een nieuw jaar. Ik heb nog geen antwoorden, daar ben ik misschien ook niet naar op zoek, maar ik probeer wel te doorgronden waarom dingen gaan zoals ze gaan. En waarom denk ik zoals ik denk. Als alles voor je geregeld en bedacht wordt is het enige dat overblijft : achteroverleunen en kritiek geven?! Heel logisch eigenlijk, dus aan de voorkant moet de verandering ontstaan .

Maar hoe?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.