
Kultuer & Mienskip
Conferentie voor onderwijsvernieuwing en ICT
7 en 8 maart 2018 te Leeuwarden
Eerste dag
Woensdag 7 maart
Cultuur en samen redzaam, dat is de titel van deze conferentie. Op Twitter las ik positieve berichten over deze tweedaagse en van mijn opleidingsmanager mocht ik er naar toe. Ik vond het een voorrecht er bij te mogen zijn .
De opzet was goed, de woensdagochtend als reisochtend en om 12 uur starten, een middagprogramma en een avondprogramma ter vermaak voor al diegenen die een hotelovernachting hadden geboekt en andere belangstellenden.
We maakten een gezamenlijke start in de theaterzaal . Eerst een praatje door afgevaardigden van de drie gastcolleges ; Friesland College, ROC Friese Poort en Nordwin College en daarna een keynote door Filip Dochy over opleiding voor de toekomst . Hij schreef een boek over High Impact Learning that Lasts en in DIT ARTIKEL leest u waar de keynote overging. Zeer interessant , zeker omdat ik ook geen voorstander ben van het ‘doodslaan’ van het onderwijs met toetsen en cijfers.
Na deze inspirerende keynote ging de zaal uiteen om een keuze te maken tussen het volgen van een workshop , het bijwonen en meedoen aan MBO Talks (praten met collega’s over bepaalde topics ) , of aanschuiven in het Worldcafé waar o.a. over de privacywetgeving werd geïnformeerd.
Geen papieren programma, maar geheel in stijl, alles via de app. Erg handig want de telefoon heb je altijd paraat en bij je.
Hieronder mijn keuzes van de dag (en heel toevallig waren dat allemaal workshops van de drie organiserende ROC’s) :
Workshop 1
“Een leven lang leren met een persoonlijk digitaal portfolio”
Door : docenten van het Nordwin College
Een portfolio is een mooie manier om de persoonlijke ontwikkeling van een student in beeld te brengen in het kader van een leven lang leren. Het portfolio kan een onderdeel zijn van een CV. Er werd gediscussieerd over de privacy. Tijdens deze twee CVIO –dagen toch wel de rode draad door veel workshops. Ook werd aangegeven dat de student de urgentie moet ervaren van een portfolio. Dit zou je kunnen bewerkstelligen door de bedrijven naar de porfolio’s te laten vragen.
Het was vooral een weg naar het implementeren van een portfolio die tijdens deze workshop geschetst werd, persoonlijk had ik andere verwachtingen.Ik had verwacht dat ik er meer inspiratie uit zou kunnen halen. Toen ik daar met iemand van ROC Top over sprak gaf hij me als tip om eens te kijken bij : www.owik.net (portfolio’s voor het HBO) of bij de VO-variant op www.Peppels.net en hij noemde de naam Thom de Vries.
Ook hiervoor is zo’n conferentie ideaal. Uitwisselen en je laten informeren door collegae van andere ROC’s
Workshop 2
Cyber Awareness
Door: docent van ROC Friese Poort
Een workshop beginnen met een Energizer is vaak een goede manier. Nu ook. Ons werd gevraagd hoe we mail, apps en dergelijke beveiligen , welke wachtwoorden we gebruiken en als het niet veilig genoeg was, moest je gaan zitten. Halverwege was dat in situatie het geval ;-( De winnaar kreeg een anti-skim pashouder. (en later kregen we die allemaal) Leuk!
De docent vertelde voorts over hun MBO-4 opleiding voor ICTérs. Ze leiden ICT-specialisten op voor defensie en zijn bezig met een heel lesprogramma dat ze Micro-Learnings noemen . 10 modules met veel interactie . Onderwerpen als Social Media en Phishing komen aan de orde. Voor de zomervakantie zijn de modules klaar en de wij mogen mailen dan krijgen we met een demo-account inzage in twee items. Hilarisch, maar zo herkenbaar was het filmpje van “het beste brein van Nederland” “Hoe sterk is mijn wachtwoord” Ook prima om met de studenten naar te kijken.
Een sterk wachtwoord is moeilijk te hacken. Een zin als wachtwoord, een PassPhrase , is een voorbeeld van een veilig wachtwoord. Wij moesten er ook één maken. De mijne werd: Een ToiletBezoek kost €1 in de Friese Club! Dus: ETBk€1ideFC! (logischerwijs ben ik dit NIET gaan gebruiken)
Een tip die werd gegeven voor een wachtwoordmanager in de cloud die jouw wachtwoorden versleuteld is www.lastpass.com
Workshop 3
Scrummen in het onderwijs / EduScrum
Door :docent en opleidingsmanager van Friesland College
Nieuwe producten ontwikkelen , projecten opzetten, je kan het organiseren door te scrummen. Het plannen en organiseren en het in taken verdelen van opdrachten waarbij iedereen zijn competenties inzet en inzichtelijk wordt gemaakt waar iedereen mee bezig is. Veel overleg, veel samenwerken .
Er is een product backlog (het onderwerp met daaronder hangende themas’s en onderdelen) en een sprintbacklog (eigenlijk een subcategorie)
Het systeem is heel flexibel, je kan makkelijk inspelen op veranderingen tijdens een proces. Iedere les is er een korte Startup om te zien of alles nog klopt , vervolgens gaat iedereen weer door met haar of zijn taak. Het inschatten van de tijd die je nodig bent is ook essentieel . Teams worden samengesteld op basis van hun kwaliteiten . Er zijn verschillende rollen: Scrummaster, ProductOwner… Het wordt tijd voor mezelf om eens een hands-on workshop te krijgen over Scrummen. (schrijft dit op to do lijstje 😉
Het avondprogramma ging van start na het dinerbuffet . Ik heb heerlijk en in goed gezelschap gegeten. Rond een uur of acht reed ik terug naar Assen. Me verheugend op dag twee.
Één reactie op “Kultuer & Mienskip dag één”
Mooie blog Petra, met interessante workshops. #mienskip