Menu

Mijn rekenlessen aan MBO 2

16 juni 2015 - aantal blogs
Mijn rekenlessen aan  MBO 2

ILOVEYOU

Al jaren geef ik rekenlessen aan Entree-(voorheen AKA)leerlingen . 1 a 2 uurtjes per week. Dat kan dus zijn op <1F , 1F of 2F niveau. Variatie genoeg! Het grote voordeel is , je wordt als docent ontzettend inventief in het vinden en uitleggen van oplossingsstrategieën.

 

Sinds dit schooljaar geef ik ook rekenen 2F aan  MBO2 leerlingen, bij de opleiding  Orde &  Veiligheid .De eerste helft van dit schooljaar was het echt meters maken. Ik gaf wel 9 lesuren rekenen per week. Ook goed  voor mijn eigen professionaliteit!

 

Domein 1 (getallen) en domein 2 ( verhoudingen) werd maar door eenderde van de leerlingen afgesloten met een voldoende. Het was niet worstelen met onbekwame leerlingen, het was een gevecht tegen de antipathie tegen het vak en de zekerheid dat ze het toch nooit zouden snappen. Een struggle met de onzekerheid van meestal voormalig   BB-leerlingen…

 

Deze weken in blok vier, is iedereen op herhaling. En omdat wij al een heel schooljaar met rekenen bezig zijn, is het gevoelsmatig het best om aan het eind van een schooljaar de herkansingen te doen. En wat blijkt?  Onvoldoendes gaan met drie punten gemiddeld omhoog. Mijn gevoel was dus goed! De stralende glimlach van leerlingen die de toets op Studiemeter afsluiten en waar ik al van ver een groen vakje zie staan, daar doe je het voor. Een jaar lang heb ik geprobeerd rekenen interessanter te maken. Duidelijker, gezelliger, gevarieerder . niet alleen oefenen uit het boek of op  de pc maar ook filmpjes en zelfs grapjes van Facebook. (Zie plaatje) Japans rekenen en soms een puzzeltje om het logisch denken te stimuleren .

 

Als ik dan nu zie hoe goed het  gaat, heb ik alle vertrouwen in volgende week: de laatste toets :domein 4 verbanden.

En als het niet in 1 keer lukt….dan doen we het na de zomervakantie nog een keer! 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.