
Aan het begin van dit schooljaar lanceerde mijn werkgever, ROC Drenthe College het Office- 365- pakket . Eerst was het een beetje lastig, zo werken in de Cloud maar hoe vaker je het gebruikt , hoe bekwamer je er in wordt, maar geldt dat niet voor alles ….
Ik heb ontdekt dat het me als onderwijsgevende steeds makkelijker wordt gemaakt. Daar waar ik eerst Edmodo gebruikte om lesmateriaal in te zetten en te delen met mijn Entree-leerlingen, daar waar ik tot vorig schooljaar Symbaloo gebruikte voor mijn eigen lesvoorbereidingen en daar waar ik mijn studiewijzers zette in de ELO van Magister daarvoor gebruik ik nu simpelweg OneNote! Een mix van de bovengenoemde drie en veel meer! En beschikbaar op de portal van school!
OneNote is een digitaal notitieblok. In september ’16 kreeg ik de eerste voorlichting erover op het Drenthe College en op de ICT-onderwijsdag in Eindhoven in november 2016 volgde ik een workshop over deze applicatie en het gebruik ervan in het onderwijs. Toen we een melding kregen dat we scholing zouden kunnen krijgen over Microsoft Classroom gaf ik me gelijk op , maar dat bleek nog niet klaar te zijn , dus werd het (wederom) een scholing over OneNote (-classnotebook) . (Ik had kunnen zeggen dat ik het al gedaan had, maar had inmiddels veel vragen die op een nieuwe cursus beantwoord zouden kunnen worden)
Ik heb veel oefenmeters nodig blijkbaar want op vrijdag 10 februari viel het kwartje. De cursusleider had maar twee cursisten en misschien dat het daarom was, dat al onze vragen konden worden beantwoord en ik er daadwerkelijk mee aan de slag kon.
Zoals gezegd is OneNote een digitaal notitieblok met heel erg veel functies, zoveel dat ik besloot het visueel te maken.
Na mijn tweet met bovengetoonde afbeelding reageerde OneNoteCentral op twitter met de volgende opmerking:
Je kan van alles met de OneNote app(/ tegel / website) , die ik privé wel al gebruikte om wachtwoorden in op te slaan,recepten te bewaren , checklistjes te maken en om citaten uit boeken in te fotograferen. (voor geplande blogs) Wat maakt One Note nou zo handig voor het onderwijs?
- Het is onderdeel van het pakket dat de leerlingen voor handen hebben en zonder extra in te hoeven loggen altijd en overal bij kunnen
- Het is een app die op al je devices synchroon kan laten lopen
- Het brengt structuur in je lessen, aantekeningen , je kan alles ordenen
- Je kan een podcast maken in OneNote
- Met de app Office Lens maak je heel eenvoudig foto’s die je kan importeren rechtstreeks naar de plek die jij wil in One Note . Zo kan je een oefensom uit de methode heel gemakkelijk plaatsen in het notitieblok van bepaalde leerlingen
- Bonnetjes of declaraties kan je zo fotograferen en bewaren zodat alle papieren rompslomp verleden tijd is
- Je hoeft niks meer voor je leerlingen te printen, maar je publiceert het in One Note
- Je kan een OneNote maken voor vergaderingen , agendapunten kunnen daar door een ieder in worden gezet en in de samenwerkingsruimte kan je dingen uitwerken en de notulen kunnen er in.
- Met je leerlingen kan je een digitaal jaarboek maken, waar leerlingen dingen plaatsten waar ze trots op zijn
- Portfolio ’s kunnen in OneNote gemaakt worden
- Je hebt AddIns, zoals Learning Tools
- Je kan muziek van Spotify importeren
- Je kunt filmpjes embedden zodat ze ook zonder Internet zijn af te spelen
Ik ben enthousiast!
Dus ik besloot om vanaf de derde periode gewoon te gaan beginnen met OneNote. Ik weet nog lang niet alles maar elke dag ontdek ik iets nieuws.
In ClassNotebook heb ik twee notitieblokken gemaakt met elk 10 tabbladen. (10 weken per periode) Eentje voor het vak rekenen over meten en meetkunde en eentje met de inhoud van mijn digitale vaardigheidslessen. Per tabblad , die je ook nog weer onder kan verdelen , zet ik de instructiefilmpjes die ik laat zien in de klas, of extra oefenmateriaal.

Dit is een printscreen van mijn IPad. Op de laptop ziet de layout er iets anders uit, omdat ik dan vanuit OneNote2016 werk.
ClassNotebook is eigenlijk niets anders dan een OneNote die je deelt met je leerlingen en indeelt op de manier die JIJ wil.
Ik deel een notitieblok met mijn rekenleerlingen. In mijn geval hebben 75 leerlingen inzage in mijn lessen. Ik vertel hen ook dat als ze willen zien wat we de volgende les gaan behandelen, ze in hun OneNote kunnen kijken.
Een geflipte les dus op zo’n manier. Als ik merk dat men gebruik maakt van de info die ik op deze manier klaar zet, gaat me dat vast IN de klas meer tijd opleveren.
Van leerlingen in mijn bijles verwacht ik dat ze een invuloefening maken en om ze te helpen heb ik een instructiefilmpje gemaakt en dat naast de oefenstof geplakt. De leerlingen vonden erg leuk om van hun eigen docent een uitleg te krijgen . Meestal herkent OneNote een geïmporteerd PDF wel als Word – document en kunnen ze er direct in werken, in mijn geval moest ik voor een andere oplossing zorgen.. en die was voorhanden. J (schrift omzetten in getypte cijfers is een optie! )
Een hele ontdekkingsreis dit OneNote.
De volgende fimpjes hebben mij geholpen nog enthousiaster te worden:
http://www.teachercast.net/2017/02/18/microsoft-onenote-5-reasons-to-use-in-education/ leuk om @teachercast te volgen zij hebben vaak leuke uitleggen ook over bijv. Google new features.
En een webinar over toepassingen van Office365 in het onderwijs:
https://www.youtube.com/watch?v=4EOkDukZ1co&feature=youtu.be
Verder staan op de volgende website workshops van office365 waar je badges kan verdienen .
6 reacties op “OneNote als basis voor mijn lessen”
Wauw, zo gaaf! Wil ik ook ???
Echt Petra wat een mooi voorbeeld ben je voor onze school! Dit is wat we willen en let op, er komt nog meer aan! Classroom wordt uitgebreid (opdrachten inleveren) etc….2017 zal de functionaliteit alleen maar meer worden. Ben je al connected met Arnoud Wonnink en Diana Eijgenraam? Zij gebruiken ook OneNote in de klas.
Mooie uitleg Petra.
Zelf maak ik ook gebruik van OneNote en Class Notebook.
Met mijn LOB-groepen gebruik ik OneNote Class Notebook. In de samenwerkingsruimte maken de studenten afwisselend een samenvatting van de les. Zo leren ze hoofd- en bijzaken te onderscheiden. En iemand die niet aanwezig was krijgt zo ook de belangrijke informatie.
Mijn collega’s die ook LOB-ers zijn van deze groepen kunnen zo ook meelezen en informatie delen.
Het tabje ‘alleen voor docenten’ gebruiken wij voor onze eigen informatie.
Met IO gebruiken de studenten Class Notebook om samen te werken in projecten. Zo hebben ze altijd de beschikking over alle documenten van hun groepje.
Ze hebben mij toegevoegd aan hun afgeschermde omgeving.
Fijn om te lezen dat er straks nog meer mogelijkheden zijn.
Dag Petra,
Wat super van je. Dit herinnert me weer aan onze afspraak een paar jaar geleden. Heb je nog ruimte in een innovatiepotje om dit soort activiteiten uit te leggen aan de studenten van SAW onderwijsassistent.
Pingback: Edcamp 2017 – Petra Blogt
Pingback: Workshop OneNote door Cal Armstrong – Petra Blogt