Menu

Open dag 1e Green Screen ervaring

29 januari 2017 - aantal blogs
Open dag 1e  Green Screen ervaring

 

 

Afgelopen maandag kwam Simone, een ex- beveiligingsleerling die inmiddels doorgestroomd is naar een niveau 4 opleiding, bij ons de personeelskamer binnen. Zij was één van de organiserende studenten van de open dag. Twee jaar geleden probeerde ik haar te motiveren tijdens de lessen digitale vaardigheden. En nu waren de rollen omgedraaid. Zonder dat ze het in de gaten had,  inspireerde zij mij tot het creëren van een ‘Green Screen’ zonder dat er een woord over was gerept.

 

Dit schooljaar stond dat scherm al op mijn to do lijstje en nu voelde ik de spreekwoordelijke stok achter de deur. Ik had nog drie dagen om me er in te verdiepen en het te verwezenlijken. Natuurlijk had ik er al over gelezen, en ik wist dat mijn tweep Rhea Flohr in haar school een muur groen heeft geschilderd . Wat overigens een goedkopere oplossing is dan de mijne , maar gezien de tijd kon ik sneller een lap stof kopen dan een muurtje verven plus de daarvoor benodigde toestemming verkrijgen. . Voor 23 euro had ik een lap van 3 x 1,5 meter. Naar mijn inschatting zou dat groot genoeg moeten zijn, maar dat was dus niet het geval. Tijdens het uitproberen kwam er steeds een gedeelte van de achtergrond in beeld. Nog een lap gehaald en met wat huisvlijt en mijn naaiervaring was het een peulenschil om de twee lappen aan elkaar te naaien en een tunnel er boven in te maken , mocht er een lange stok in moeten voor het recht- en breed uithangen van de stof .

Thuis de lap over de kast gehangen en een figurant gevonden die voor de wall wou staan . Ze stond net op het punt om in haar groene Sudosa outfit naar de training te gaan, dus mislukte de foto. Hoewel, ook best creatief zo! 😉

Wat ik wel merkte was dat er te weinig licht was. Een bouwlamp opgezocht en daarmee creëerde ik een bak licht dat voldoende was. Leerpunt: licht van 1 kant zorgt voor een groene schaduw achter de persoon . Zorg daarom wel voor zowel licht van links als van rechts. En zorg dat de te fotograferen persoon recht staat . Hieronder het verschil te tussen mijn foto en de professionele foto’s die in de centrale hal werden genomen, OOK voor een green screen.

ietwat groene schaduw achter de persoon op mijn foto’s

Perfect qua belichting!

 

 

 

 

 

 

 

Met welke tool maak ik de foto’s? Hiervoor gebruik ik de IOS app Green Screen van DoInk. Het kost €1,99 en het uitvinden hoe het werkt, deed ik maandagavond. Ik downloadde ook “Veescope Live “ en “Green Screen “ De app alleen was niet genoeg voor mij, dus deed ik wat ik de leerlingen ook altijd aanraad, MAAK GEBRUIK VAN YOUTUBE. Na verschillende filmpjes werd me alles pas echt duidelijk na het bekijken ‘How to Use Do Ink Green Screen 2.0

  

Omdat ik een nog nauwelijks gebruikte Samsung-tablet thuis heb liggen waar ik verder niks mee doe , leek het me ook handig  om die mee te nemen en te gebruiken. Mijn ( nieuwe ) Iphone 7 plus, of Ipad PRO geeft ik niet uit handen, maar wat zou het makkelijk zijn als bijv. leerlingen ook foto’s zouden kunnen maken. Geen idee hoe druk het zou worden. Ik zocht en kocht enkele Green Screen apps in de PlayStore, oa. Green Screen Lite (gratis) Green Screen en Chroma Key , maar het kostte me te veel tijd om me er in te verdiepen . Ook kwam ik erachter dat de tablet haast niet meer oplaadt en heel snel weer leeg loopt … Volgende keer wil ik leerlingen er in betrekken. Dan  sta ik zelf ook meer boven de stof. 😉

     

Om  een informatief / educatief karakter te geven aan de inzet van het Green Screen bedacht ik samen met de klas Handhavers eerste jaars dat het leuk zou zijn, als toekomstige studenten op de foto zouden gaan als handhaver of beveiliger zodat er een beroepsfoto zou worden gemaakt.

Oranje fluoriserende hesjes en een oortje verbonden met een (onzichtbare) portofoon, dat zou dresscode zijn. Wat konden de Drenthe College studenten –to – be beveiligen? Personen (Koning Willem Alexander, Kylie Jenner waar ik persoonlijk nog nooit van had gehoor   of Ronaldo) Objecten (het TT-instituut, het Witte Huis of het Drents Museum) of een Evenement (wedstrijd van FC Groningen)

     

   

   

 

Ik zocht de foto’s op Google,  lette op een zo hoog mogelijke resolutie en plakte de foto’s in een powerpoint. Vervolgens maakte ik de tekst Orde &Veiligheid en het zelf gemaakte logo dat ik had bedacht voor het informatiescherm. Via PPT kan je heel gemakkelijk via tabblad ‘opmaak’ de achtergrond verwijderen en ik hoefde zo alleen nog aan de foto’s een afbeelding (het logo) toe te voegen, rechtermuisknop “ naar voorgrond “ en daar was de foto MET tekst! Vervolgens kopieerde ik elke dia naar Paint, en sloeg ze daarna op als JPEG. Daarna uploadde ik ze naar mijn One Drive en zo kwamen ze dus ook op mijn telefoon terecht. Het waren veel handelingen en wellicht dat het veel minder omslachtig kan?! #dtv

In de app van DoInk kan je heel eenvoudig nieuwe projecten creëren, zo hoef je niet elke keer je foto op te zoeken vanuit je telefoon, maar had ik dus 7 projecten waar de gasten uit konden kiezen.

Ook op school vond ik  een vrijwilliger die wel even model wou zijn .  Een collega had ducktape meegenomen voor het vastplakken van het groene doek en andere collega’s en leerlingen hielpen met de belichting en het strak hangen van het scherm.

Op een A-viertje kon de jeugd die op de foto ging hun e-mailadres schrijven. Ik maakte twee foto’s. Eentje MET het mailadres en eentje   zonder. Zo kon ik de dag erna goed zien waar ik de foto naar toe moest sturen. Binnen een uur had ik de foto’s verstuurd. Dubbele check op telefoon of de goede foto naar de juiste persoon werd gestuurd. Een begeleidende tekst dat iedereen ook ons instagramaccount genaamd OrdeVeiligheidDC kan volgen. Al snel kreeg ik een reactie die ik hier zal citeren :

“Namens ons bedankt voor de foto, voor de uitleg gisteren, we hebben een supergoed indruk gekregen !”

 

Kijk daar doen we het voor!

Het scherm ligt opgevouwen in de kast. Er zouden prima rollenspellen mee kunnen worden gedaan . Beroepscompetenties  worden geoefend ….Je kan namelijk elk toneelstuk op een andere locatie doen, zonder dat je er de  deur voor uit hoeft. ;-P

Nb. Ivm de privacy heb ik de gezichten van de leerlingen geblurred. Dit doe ik heel snel en gemakkelijk met de app Skitch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.