Menu

Pionieren be like…

29 april 2016 - aantal blogs
Pionieren be like…

Alle onderwijspioniers  2015 /2016 van de onderwijscoöperatie worden geacht een eindpitch te schrijven. Hieronder de mijne:

20160429_110329000_iOS

Motivatie en Onderwijsbetrokkenheid vergroten. De verbondenheid met medeleerlingen, docenten en de school vergroten. Dat is mijn doel.

Werkend op het MBO met niveau 2 leerlingen (beveiliging) gebruik ik in mijn lessen digitale tools om mijn doel te verwezenlijken.

Twee jaar geleden gaf ik rekenen aan  Entree-lln. (niveau 1) en ik ontdekte toen dat ik ze beter online dan face to face kon bereiken. Digitaal werkt!

Niveau 2 leerlingen en ICT, dat gaat prima samen, maar geef ze geen theoretisch boek dat ze zelfstandig door moeten werken. Mijn doel werd dus al snel een jaarprogramma op maat te schrijven . Dat is inmiddels  af.

Om intrinsieke motivatie te ontwikkelen heb je gevoel van competentie nodig en een sterke band met je klasgenoten en docenten . Voordat de leerlingen eigenaar kunnen zijn van hun eigen leerproces,  moeten de fundamenten gelegd worden. Bij die fundamenten horen een stukje waardering  en aandacht. Ik geef dan ook iedere les elke leerling aandacht.

onderwijspioniers tegeltje aandacht

 

Door de leerlingen een pen aan te bieden met daarop hun eigen Drenthe College mailadres  bevorderde ik de communicatie en indirect inzicht in de opleiding .

20150903_151523591_iOS

Ook de schoolmail op je telefoon installeren, kan handig zijn! Maar altijd je telefoon paraat is ook niet nodig. Soms heb je er last van in de klas, en leidt het af. Een mobieltjeshotel is de oplossing! Soms als tijdens de les de mobiel niet gebruikt hoeft te worden checken de lln. in in het hotel. Om vervolgens aan het eind van de les weer uit te checken.

20151103_122134360_iOS

“Durf te vragen”. In het kader van een leven lang leren is dit wel een handige sociale vaardigheid. Leerlingen durven vragen te stellen. Dat durf ik inmiddels ook . Ik had er een hekel aan: hulp vragen aan hard werkende collega’s. Inmiddels doe ik het geregeld. Ik merk dat het contact intensiever en beter wordt daardoor. Sinds de tweede bijeenkomst van de onderwijspioniers heb ik een betere band met mijn leidinggevende. Hij weet waar ik mee bezig ben en ik weet dat ik altijd bij hem terecht kan. En ik DURF hem dingen te VRAGEN.

Dit hele jaar hoorde ik “denk groot , begin klein.” Ik deel die mening gedeeltelijk. Houd je grote droom in gedachten maar begin gewoon, groot of klein. Stap in die pionierslocomotief , verzamel wagons, verander van spoor en geniet ondertussen van de reis. Stap es uit op een station en bekijk hoe het er voor staat . Reflecteer!

Het was tijdens één van de lange treinreizen naar en van de pioniersbijeenkomsten dat ik op het idee kwam om een informatiescherm te maken voor de opleidingen Orde en Veiligheid. Het informatiescherm zal collega’s en leerlingen binden en motiveren. Gekoppeld aan het scherm een app zodat overal de verbinding tot stand kan komen. Letterlijk en figuurlijk.

Op de laatste pioniersdag zei een mij  niet bekende coach na mijn oefenpitch :”Je  bent eigenlijk helemaal niet bezig met digitale didactiek, jij bent bezig met MINDSET en gebruikt daarvoor digitale middelen .”

Raak!

20160428_203056000_iOS

 

Dat is het ! Dat is mijn corebusiness! De mindset probeer ik van vast naar groei te krijgen. Ik kocht en las direkt  het boek van Carol S. Dweck “Mindset, de weg naar een succesvol leven”

20160404_134126548_iOS

Het hele pioniersjaar heeft me onwijs veel geleerd, over mezelf, over mijn lesaanpak , maar ook om uit mijn comfortzone te stappen.

Mijn blogs zorgen ervoor dat ik mijn reis niet vergeet en dat ik mijn ontwikkeling mooi in beeld heb. Volgend jaar ga ik door met ongeorganiseerd pionieren. Er is genoeg te doen om op voort te borduren.

“Als je doet wat je leuk vindt , hoef je nooit te werken.” (Mahatma Gandhi)

 

 

Één reactie op “Pionieren be like…

Alie Postema

Leuk, treffend en leerzaam als ik het voorgaande lees. Fijn dat je ons mee wilde nemen op je ‘reis’. Ik hoop dat zoveel stemmen krijgt dat je je pitch mag gaan doen voor publiek. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.