
Vorige week deed ik een digitale quiz met mijn leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) . Op het MBO doe ik dit regelmatig en altijd met succes. Op het ISK werd dit mijn primeur. Eén leerling was er mee bekend van zijn voormalige school .
We deden een aantal quizes via Quizizz.com . Allemaal met thema : rekenen. Afgelopen weekend maakte ik mijn eerste NT2 (Nederlands als tweede taal) quiz, in zowel Quizizz als KAHOOT en dat speelden we gisteren. Het opstarten gaat moeizaam. Ondanks dat iedereen weet dat de pincode moet worden ingevuld en je eigen naam….. Na een langdurige opstart kon het beginnen. Het ging leuk, maar voor een aantal leerlingen waren de vragen te moeilijk.
Daarom dezelfde quiz in een andere vorm gegoten. Wat een succes! (bleek later) Weer een nieuw URL, maar ze waren het inmiddels gewend! http://www.quitzlet.com daar had ik mijn quiz op gemaakt . Ik logte in met mijn eigen (Google)-account en selecteerde de juiste quiz. De leerlingen moesten naar quizlet.live daarna de code van drie cijfers – drie cijfers invoeren en hun naam typen. Fijn dat alle tools vrijwel op dezelfde manier werken. Het inloggen ging snel.

dit zien de leerlingen via de beamer en hiermee kunnen ze deelnemen aan de quiz!
Daarna wat verwarring…. Het was ook mijn eerste keer en ik dacht dat de leerlingen met zijn allen achter 1 device moesten plaatsnemen . Ik had de namen moeten husselen, zo ontstonden drie groepjes. De lln. zochten elkaar op.
Eén van de groepjes ontdekte dat iedereen eigen antwoorden had op ieders eigen device , die ze samen moesten oplossen. Net toen de twee andere groepjes er genoeg van kregen omdat zij (EN IK) er niks van begrepen kon de groep die het snapte de bedoeling uitleggen. (Goed voor hun spreken in het Nederlands en zelfvertrouwen!) Na een aantal minuten was het iedereen duidelijk.

Een van de lln. haar scherm. zij heeft alle woorden al afgevinkt. Eén van de anderen heeft het woord “tijger”

Hier het goede antwoord-scherm. Aanklikken en daarna verschijnt de nieuwe foto links bovenin

Via de beamer kan iedereen de tussenstand volgen.
We hebben nog een aantal keren een quiz gedaan. Er zijn al veel quizjes waar je zo gebruik van kan maken, maar je eigen quiz op maat is natuurlijk passender.

Zo ziet het scherm op een mobiel eruit. je groepsgenoten staan links, rechts en onder in het scherm. Deze jongen wacht tot “batterij”en “jij” voorbij komen! 🙂
Het leuke is , ieder groepje krijgt een afbeelding van een beest, zo heb ik runderen, olifanten, zebra’s en slangen voorbij zien komen. Via de beamer kan je zien welke groep op kop ligt en de leerlingen ontdekten zelf:
- door te overleggen, heb je minder kans fouten te maken
- door eerst na te denken en daarna pas het antwoord te gevend idem dito.

Een groepje met vier moedertalen MOET in het Nederlands overleggen!
Ze corrigeerden elkaar en de sfeer was competatief maar zeer ontspannen. Iedereen moest wel een keer met iemand anders samenwerken en die stille Braziliaanse jongen werd opeens heel populair omdat hij veel antwoorden wist!
Quizlet is een uitstekende tool om sfeer , en d interactie te bevorderen. De saamhorigherid was nog nooit zo groot. Een groepsgevoel kweken gaat prima met deze tool.
Ik heb alleen nog maar de live versie uitgeprobeerd. Maar Quizlet heeft heel veel mogelijkheden om de oefeningen in te laten slijpen . Dat gaat dan via het emailadres of eventueel via de ELO . Mijn (beginnende ) leerlingen zijn nog niet gewend aan het werken via/met hun email. Het inloggen met hun leerlingnummer@dr.nassaucollege.nl is al een les op zich 😉 Maar ik ga dit zeker nog testen.
En Quizlet, kan ik iedereen aanbevelen !

De zebra’s hebben gewonnen. Het spel stopt automatisch voor iedereen. Opnieuw namen husselen en nog een keer…..
Één reactie op “Quizlet.live”
Pingback: Geen cijfers geven — een terugblik | Jörgen van Remoortere