
De laatste rekenles voor de herfstvakantie diende zich aan. Een les van 45 minuten.
Ik besloot een quiz te doen. Nog nooit gebruikte ik Quizizz ik speelde veelal Kahoots. Deze laatstgenoemde tool heb ik laten ervaren in de workshops Social Media die ik vorig jaar gaf binnen het Drenthe College. Veel collega’s doen inmiddels een quiz via Kahoot als verwerking van de lesstof. Tijd dus voor iets nieuws.
Als je Kahoot kent, is de overstap naar Quizizz een gevoel van thuiskomen.
Stap 1 inloggen www.quizizz.com
Stap 2 een thema kiezen ,(in mijn geval koos ik voor een thema binnen domein 1 GETALLEN) of je maakt zelf een quiz, daarvoor moet je je wel registeren met je emailadres en je wachtwoord
Stap 3 je kiest een quiz en drukt op PLAY
Stap 4 Wil je de gegevens en uitslagen van je lln. bewaren, dan moet je inloggen, is het gewoon voor de fun of om te proberen, dan kan je klikken op ‘don’t save my reports’ (geen inlog en registratie nodig)
Stap 5 je kan nog wat instellingen veranderen , vervolgens klik je op PROCEED
Stap 6 Vervolgens kom je op een scherm waar alle informatie opstaat (zie hierboven) die de lln nodig zijn. De URL : join.quizizz.com en de code.
Leerlingen kunnen de vragen op hun mobiel maken , maar itt Kahoot, vind ik het zelf aan te raden , om het via een pc te laten doen . Het bevordert de concentratie! Het spelelement is namelijk het grootst achteraf, terwijl Kahoot tijdens de quiz voor veel commotie en reuring zorgt! Onderaan de pagina staat een uitlegfilmpje van een minuut die de lln. kan helpen in te loggen. Zelf geef ik de voorkeur aan het te presenteren via de beamer omdat de meeste leerlingen Kahoot al kennen, behoeft inloggen geen uitleg.
Ik wil altijd kunnen herkennen wie wie is, dus hun eigen naam MOET in de inlognaam staan . Gisteren logte iemand in met ‘Dikke BMW’ nav video van de dame uit Oranje die de staatssecretaris tegen wou houden en voor zijn auto ging staan, maar die naam kan ik als docent wegklikken. (en dus die persoon uit het spel knikkeren) Wel hebben we nog even over het voorval gepraat en meningen gedeeld waarna vervolgens een andere inlognaam werd gekozen
Aan de slag :
Nummer invoeren op mobiel of pc, daarna je naam en dan op Join game drukken.
Je krijgt een avatar toebedeeld en de docent krijgt op zijn scherm het volgende (daarom is het via de beamer ook leuker, dan kan men volgen wie inlogt en wie er nog MOET inloggen. leerlingen activeren elkaar ook)
Vervolgens start de docent de quiz en kan iedereen op zijn eigen tempo (maar wel binnen de tijd, want dat had ik zo ingesteld) de vragen maken. Na iedere vraag komt er een afbeelding in beeld die je vertelt of je het goed of fout had.
Hoe sneller je het maakt, hoe meer punten kan je scoren. Als de vragen op zijn, krijg je een plaats in de rij . In de uitslagen van je leerlingen kan je precies zien welke som ze over het algemeen het moeilijkst vonden .
Zo zijn de leerlingen zonder dat ze het zelf in de gaten hadden een half uur lang met tafels en breuken bezig geweest.
Op de vraag wat ze leuker vonden Kahoot of Quizizz antwoordde de ene groep Kahoot en de andere groep vond het allebei leuk. Als je een snelle leerling bent, kan je opnieuw inloggen bij Quizizz en de quiz nog eens maken onder een andere naam. Ze vonden het een leuk “tijdverdrijf” .Op de iets oudere telefoons (Iphone 4 ) en op een Windowstelefoon liep Quizizz vast.
Deze tool zou ook goed gebruikt kunnen worden bij het bepalen van het instapniveau tijdens introductie van een nieuw (reken)thema.
Één reactie op “Rekenmotivatie 100% met Quizizz”
Van de makers van Quizizz ontving ik de volgende tweet: #blijmee
@quizizz: @Petrabhd @karinwinters Thanks for the awesome blog! We have added some cool features in our quiz editor http://t.co/oCBUjrupp9