Menu

Rekenpraktijkdag(en) Woerden

20 september 2017 - aantal blogs
Rekenpraktijkdag(en) Woerden

14 september 2017 .We gingen al vroeg op pad , mijn collega Ton en ik. Op naar de rekenpraktijkdag(en) 2017 in het gebouw van de MBO-raad in Woerden. Zeer geanimeerde gesprekken hadden we in de trein. Eigenlijk hadden we nog nooit met elkaar gesproken. We kenden elkaar alleen van de rekencursus voor gevorderden twee jaar geleden en van een onafgemaakte (door mij, door Ton WEL afgemaakt) rekenEXPERT vervolg daarop.

 

Verwelkomd met een badge en een heerlijk bakje koffie in overigens prachtige  kopjes op kleurrijke schoteltjes , begonnen we om 10 uur de dag met drie inleidingen.

1. “de rekenvaardige burger” door Erik Kuiper van ROC TOP in Almere
De inleiding ging over het gebruik maken van eigen materiaal. Eigen rekeningen, brieven van instanties dus rekenvoorbeelden uit de maatschappelijke praktijk. Hij pleit ervoor niet in de leefsituatie van de student te blijven hangen maar op te schalen naar een voorstelbare situatie. Dus blijf niet in termen van zakgeld praten , ga naar inkomsten uit werk, uitkering, subsidies enz. Gebruik de leerling om onderwerpen te vergaren. Maak (of laat maken) Mindmaps over bepaalde onderwerpen in combinatie met de LOB-/ burgerschapslessen. Houd het doel oor ogen bijvoorbeeld bewustwording, of keuzes maken (kritisch consumeren) . Laat studenten zelf op onderzoek uitgaan. En toets aan de 21e eeuwse vaardigheden.
Voorbeeld:
2. “do it yourself rekentool” door Roeland van den Beemd van de Herman Brood Academie
Wat bij mij is blijven hangen van deze tool en deze aanpak en deze docent is dat hij regelmatig gebruik maakt van het verrassingselement. Hij maakt humor in zijn presentaties waardoor de stof blijft hangen. Zo herinner ik me na een week nog zijn afbeelding van het SPA-blauw logo waarbij hij iets duidelijk wou maken over Socrates, Plato en Aristoteles. Hij maakt dus continu verbindingen . Hij is erg bezig de studenten te motiveren . Studenten maken zelf opdrachten en kijken waar rekenen voor hen relevant is. Omdat het een muziekopleiding is, wordt berekend de snelheid van het geluid . Hij liet ons ervaren dat een bepaalde toon niet te horen is op een bepaalde afstand van de muur. Heel gaaf om dat te ervaren, dus dat je bij het bouwen van een opnamestudio ook te maken hebt met de opstelling van instrumenten enzo.
Voorbeeld:
3. “aansprekend rekenonderwijs door gebruik Augmented Reality”door Matthijs Driessen van het Summa College
Matthijs is een rekenapp aan het ontwikkelen gemaand “rekenpraktijken” Hij filmt praktijksituaties in zijn eigen ROC en koppelt daar rekenkundige vraagstukken aan. Studenten kunnen met eigen telefoon oplossingen zoeken. De leerstof kan actief verwerkt worden. Het is belangrijk dat er draagvlak binnen de school is. Hij probeert voor elke beroepsrichting de bewustwording te bewerkstelligen voor de belangrijkheid van het rekenen voor de gekozen richting . Ook in deze inleiding is de motivatie van de student belangrijk. Zo liet hij een prachtig rekenlokaal zien, met QR-codes en links naar rekenfilmpjes op de muur van het lokaal , waar studenten tijdens de rekenles met hun telefoon actief een uitleg kunnen krijgen.
Voorbeeld:

Na de inleidingen gingen we zelf aan de slag. In 5 subgroepen en  in die groepen in duo’s was het de bedoeling om aan het eind van de dag te komen tot een praktijkopdracht die je zelf zou willen uitvoeren aan de hand van het volgende schema:

Zes weken hebben we de tijd om het uit te werken. Op dinsdag 31 oktober komen we weer samen om onze producten te showen. Een heel mooi voorbeeld van het integreren van rekenen en burgerschap bedachten onze collega’s van ik meen ROC Nijmegen: aangezien de hele school aan het begin van het jaar een fittest moet ondergaan, kozen zij dat onderwerp. Vergelijk bij ons op het Drenthe College DC-Fit ! Dingen die kunnen worden berekend en onderzocht zouden kunnen zijn: Welke sport verbrandt het meeste calorieen ? Wat moet je doen om een pizzapunt te verbranden? Hoeveel tijd is nodig om af te vallen? Etc. Het thema is dan een gezond lijf in een gezond bedrijf .
Ton en ik hebben ook een poster gevuld en wij hebben het volgende thema bedacht:

In de klassen gaan we de komende weken mindmaps maken en proberen de resultaten rekenkundig weg te laten zetten. Omdat we in dit blok met eerste jaars met getallen bezig zijn, koppelen we dit thema het meest aan dat domein, maar ook zullen er domeinoverstijgende rekensommen gemaakt worden. To be continued……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.