Menu

van A tot Z tot C

7 juni 2015 - aantal blogs
van A tot Z tot C
met AZC Westerbork op schoolreis naar Rotterdam

met AZC Westerbork op schoolreis naar Rotterdam

 

Vijf maanden na mijn (zelf genomen) ontslag van de  VSO school in Haren waar ik bijna 15 jaar heb gewerkt, was ik het thuis zitten beu.

De ramen waren  meerdere keren gelapt , de kasten opgeruimd en de foto’s ingeplakt.

Ja dat deed je toen nog. Van ieder kind een plakboek tot zijn / haar derde levensjaar.

 

Op het AZC van  Westerbork was men op zoek naar iemand die vrijwilligers wou begeleiden bij het verzorgen van Nederlandse les aan asielzoekers van het centrum. Coördinator van een  groep enthousiaste, zeer kundige, bijna allemaal gepensioneerde onderwijsmensen. Vaak wisten zij meer van de lessen en de achtergronden van de deelnemers dan ik.

 

Mijn dag begon altijd met een vergadering met het personeel “diensten” van de COA . Bijzonderheden werden doorgenomen en mensen die op transport waren gezet vermeld. Een heel akelige benadering , maar dat was wel de realiteit. Zo voelde het ook vaak. Had je net een band opgebouwd ,waren jouw leerlingen vertrokken naar een AZC aan de andere kant van het land. En maar wachten op hun procedure. Ik weet nog goed dat een Afrikaanse man zo over de kook raakte dat hij met een spade van de plantsoenendienst alle ramen kapot sloeg van de kantoorgebouwen. Wat een commotie . Vervelend voor ons maar natuurlijk een drama voor hemzelf.

 

In deze tijd kwam ik op het idee een boek te schrijven, wat qua titel best een bestseller had kunnen worden “ Kamp Westerbork anno 2001” . Verder dan  de titel kwam ik niet….

 

Na de sluiting van  mijn eerste AZC verkaste ik naar een asielzoekerscentrum in  Hooghalen (dorpje onder de rook van Assen en hemelsbreed niet ver van de TTbaan) . Na Hooghalen ging ik naar Eexterveenschekanaal waar ik vooral veel intakes deed. Zo had ik een Tsjetsjeense worstelaar aan mijn tafel en  heel veel alleenstaande minderjarige asielzoekers van  het Afrikaanse continent .  Het allerleukst waren de intakes met mensen die nog maar  NET in Nederland waren en GEEN tolk bij zich hadden. Zo kwam mijn gebarentaal toch mooi weer van pas. Deze laatste groep ging ik ook zelf lesgeven dmv TPR  (Total Physical Response)

 

Uiteindelijk werd ik na AZC Zuidlaren en AVO (aanvullende opvang) Assen gevraagd door iemand van afdeling educatie van het  ROC Drenthe College om daar te komen werken.

Dat aanbod nam ik graag aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.