Menu

Van start met SEESAW (digitaal portfolio)

25 september 2015 - aantal blogs
Van start met SEESAW (digitaal portfolio)

seesaw_iconApril 2015, met mijn klas detailhandel van Entree wilde ik starten met de toen nieuwe tool SeeSaw . De voorbereidingen waren gedaan, maar wat bleek… met mijn voornamelijk Samsungeigenaren in de klas konden we de app niet gebruiken. De app was nog niet in de Playstore. Tegen de zomer schreef meesterblogger Frans Droog een blog over het portfolio en wat schetste mijn verbazing: de Android app lag inmiddels in de Store op ons allen te wachten. SeeSaw is dus te bereiken via url www.seesaw.me EN als app in de PLAY- en App- store.

 

Inmiddels ligt de vakantie achter ons, de nieuwe klassen zijn een feit en er kan begonnen worden met een nieuw portfolio. In mijn geval met de leerlingen van niveau 2 van de opleiding Orde & Veiligheid.

 

Binnen de opleiding moeten er urenbriefjes geschreven worden als je naar een evenement gaat. Deze briefjes verdwijnen in een brievenbus en worden door een teamlid verwerkt in de inzet van de leerlingen. De ervaringen worden mondeling gedeeld. Soms , soms niet. Dat is zonde, want onze leerlingen maken zulke leuke werksituaties mee. Ze mogen bij de Sinterklaasintocht zijn (dit jaar bij “de echte” die ook op TV zal zijn en aan zal komen in Meppel dit jaar)en meelopen als ordebewakers, in het Achillesstadion tijdens EK-wedstrijden voor jonge dames <19, verkeer regelen tijdens evenementen bij de TT-hal, vorig jaar bij NIC, het grote paardenconcours , aanstaande zondag bij de Superprestige in Gieten en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Het  idee is  om al die evenementen te laten weerleggen in het portfolio. Dit is aan de ene kant een bewijs dat ze er geweest zijn, maar aan de andere kant is dit ook een mooie manier om met elkaar in gesprek te komen. Leerlingen onderling kunnen het verslag van elkaar ‘liken’ of een opmerking bij plaatsen . Je kan dat als leraar zo instellen. Of we dat zo blijven doen, is de vraag, maar zo gaan we wel van start gegaan deze week!

 

Het allereerste obstakel was het inloggen. Ik wou dat gezamenlijk doen met een klassencode. Die code loopt af in tijd en kan maximaal 15 minuten gebruikt worden . Het inloggen doe je via Google Chrome. In Explorer werkt de www.seesaw.me niet, althans je kan er dan niks mee. Met een klassencode kan je dus gezamenlijk inloggen, maar dan kunnen de leerlingen er thuis niks mee. Dus volgende week gaan we allemaal inloggen met het  eigen (school-)mailadres.

 

Een account wat persoonlijker maken door een profielfoto te plaatsen , lukt niet door de leerling zelf maar ik kan dat wel doen. Een half jaar geleden werden beestjes geplaatst naast de naam. ( zie foto) Dit is voor het MBO te kinderachtig. Gelukkig krijgt men nu hun initialen en ziet het er Office-achtig uit 🙂 20150921_173648000_iOS

 

Leerlingen kunnen elkaar aanvinken om iets naar iemand , of aan de hele klas te sturen, maar klikken ze alleen op zichzelf dan is hij/zij de enige die het kan zien samen met de docent natuurlijk. Anderen kunnen het werk dan ook niet van commentaar voorzien of liken. Ik ben benieuwd of ze elkaar hun verslag laten lezen, het hoeft niet!20150921_173329000_iOS

 

Waar ik verder tegenaanliep met één van de twee klassen ,is dat ze doordat de hele klas als bulkgroep(doordat ik de klassencode gebruikt heb?) beschikbaar is , ze onder iemand anders naam inlogten en liketen en commentaar gaven. Ik weet niet of je dit ondervangen kan door men persoonlijk te laten inloggen…..Hier ga ik volgende week dinsdag achterkomen. BLIJFT het mogelijk, dan zal ik het geven van commentaar uitschakelen als ze er niet mee om kunnen gaan . En dat kan per klas verschillend zijn.

 

Wat ik heel prettig aan Seesaw vind, is dat iedereen een verslag kan maken dat het beste bij hem/haar past. Ik verwacht dan ook een grote variatie aan verslagen te ontvangen en te ‘approven’ .

20150925_055944000_iOS

3 reacties op “Van start met SEESAW (digitaal portfolio)

Marjon

Wat een goed initiatief.

Digitale portfolio. Makkelijk in te zien en leerzaam

Chapeua

Wendy

Beste Petra,

Ook ik ben op zoek naar een portfoliotool. Kun je vertellen hoe je experiment verder is gegaan? Ik ben van plan mijn leerlingen in het VO een portfolio te laten bijhouden met gemaakte opdrachten.

Ik zou heel graag van je horen!

Petra

Dag Wendy, halverwege het jaar ben ik gestopt met het portfolio en dat kwam voornamlijk doordat ik in het begin de lln. Heb laten inloggen met de groepsQRcode. De eerste weken werkten ze in de klas aan het portfolio maar op een gegeven moment wil je door en verlangde ik dat ze het thuis zouden doen, maar dan konden ze thuis of op school niet inloggen. Mocht je ermee willen beginnen dan moet je ze vanaf het begin met hun eigen (school) e-mail laten inloggen. Ik vind See-Saw erg gebruiksvriendelijk. Het spreekt de lln. aan en elkaars werk liken is leuk ( kennen ze van facebook) ook dingen in het portfolio zetten is super gemakkelijk. En het is mooi dat jij degene bent die het eerst moet goedkeuren. Ik dnk dat het programma op zich ook wel al weer verbeterd zal zijn. Veel succs. Ik zou het zeker proberen!
Groetjes, Petra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.