Menu

[WINDOWS] sneltoetsen voor het gemak

28 februari 2020 - onderwijs met ICT
[WINDOWS] sneltoetsen voor het gemak

 

Wie wil dat nou niet, steeds sneller en intuïtiever werken op de laptop. Zelf red ik me altijd overal wel mee en ik kan alles opzoeken maar ik ben ook erg van het gemak.

Deze week ontdekte ik opeens, zo wat struinend op het internet de sneltoetsen met de Windowsknop op je toetsenbord. Als je het niet weet gebruik je het niet maar dezelfde dag in de les waren we voor het eerst bezig met Minecraft Education Edition. Terwijl ik een ander scherm op het Smartbord  projecteerde vroeg een student of het de juiste app was die ze wou downloaden… er zijn heel veel Minecraft- apps.. Ik  had hem ook op mijn bureaublad staan, dus heel snel… [WIN] + [D] ingetoetst en mijn Desktop verscheen …… Voorheen zou ik alles minimaliseren tot mijn desktop verscheen… hoe handig dit!

 

Als ik  koffie ga halen, een intakegesprek heb of even van mijn plek ben gebruikte ik altijd al [WIN]+ [L] dit Lockt mijn PC , ivm de privacywetgeving een must om te weten en te gebruiken.

 

Er staan in mijn taakbalk een 7-tal programma’s waar ik snel toegang toe heb … maar het kan nog sneller… In mijn geval [WIN]+[3] en het gaat naar mijn derde programma in de rij. In dit geval naar Classroomscreen

Emoticons gebruiken?  Toets [WIN] + [;] Voila….

🎈🎈🎈

 

Even snel iets zoeken op je computer? (functie vergrootglas)  [WIN] + [S] De S van search. 😊

 

En laatst had ik iets gedownload naar mijn bureaublad dat ik in mijn PowerPoint moest gebruiken. Knippen, plakken,kopieren werkte niet. Slepen wel. Dus met [WIN] + [ ⬇]  kon ik het scherm waar ik in werkte minimaliseren om vervolgens het  document te kunnen slepen naar mijn Powerpoint. Opheffen weer met [WIN] + [⬆]

 

In het kader van bewaar het beste tot het laatst:  [WIN] + [SHIFT] + [S]

Heel snel en gemakkelijk kan je een gedeeltelijke print screen maken en plakken [CTRL] + [V]

Mijn collega en ik wilden deze week graag de vakken en lokalen ruilen. Wij konden heel snel onze planner duidelijk maken hoe wij het voor ons zagen, door gedeelten uit ons rooster in Xedule te printscrenen en plakken in de mail om vervolgens onze ideeën duidelijk te maken. Ook is deze Windows shortcut handig als je je Word document , Powerpoint , OneNote o.i.d. wil complementeren met een plaatje of logo. Niet eerst meer in Paint, uitknippen en opslaan en plakken. Deze snelkoppeling doet hetzelfde als OneNote Clipper . Probeer maar eens.

Hieronder nog een aantal Shortcuts met hun functies en helemaal onderaan hoe ik me deze week ze allemaal eigen heb gemaakt: met post-its rondom mijn laptopscherm en had ik iets gememoriseerd, dan kon ik het memo-tje  verwijderen.

[WIN] + [+]               werkt als een vergrootglas

[WIN] + [TAB]          laat zien waar je mee bezig bent geweest (geschiedenis)

(terug naar je huidige scherm    [ESC])

[WIN] + [E]               is de verkenner (de E van explorer)

 

 

 

 

 

 

 

Heel eerlijk gezegd hangen er nog een aantal onder aan mijn scherm:

[WIN] + [U], [WIN] + [T], [WIN] + [X], [WIN] + [R], [WIN] + [i]

Probeer die zelf maar eens 😉 Ik hoop dat ik deze ook kan verwijderen binnenkort.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.