
Via Marjolein Hoekstra (@OneNoteC) kon geregeld worden dat Mr. Cal Armstrong, grondlegger van onze paarse tegel van het startscherm genaamd OneNote een workshop wou geven bij ons op het Drenthe College.
Donderdag 23 maart was het zover en ik heb van die bijeenkomst een Sway gemaakt.
Sinds Edcamp 2017 ben ik in de ban van leren met Badges en ik kom ze echt overal tegen. Op mijn ApplePhone als ik een lichamelijke prestatie heb behaald en ook na mijn inschrijving bij de Microsoft community . Daar kan je verschillende lessen volgen , vragen beantwoorden en badges verdienen. Ik heb er al drie!:-)
De laatste cursus die ik deed online ging over Sway. Vandaar dat ik het geleerde dmv een blog wilde testen. Hoe gaaf is het dat je tweets kan embedden en als je een like krijgt, dat ook in je Sway zichtbaar is.. Hoe leuk is het dat je twee foto’s over elkaar heen kan schuiven en hoe fantastisch is het dat je net zo vaak kan remixen als je wil.
Hier staat de link die naar mijn Sway leidt
Er staan filmpjes, foto’s en andere tips in en de platte tekst zal ik hieronder kopieren voor diegene die de Sway niet kan openen:
Na het blog over OneNote dat ik een maand geleden schreef, ben ik met veel mensen in contact gekomen die net als ik ook FAN zijn van OneNote en OneNote Classnotebook . Ik werd gewezen op een facebookpagina waar men lid van kan worden . Hier verschijnen bijna dagelijks vragen en ontdekkingen en nieuwe features . Op twitter leerde ik Marjolein Hoekstra kennen, zij is de persoon achter het account OneNoteCentral en organiseert tweetmeets elke eerste dinsdag van de maand.
Via Marjolein en Twitter regelden we dat Cal Armstrong een workshop zou geven op het Drenthe College. Cal is één van de bedenkers van OneNote en een grotere specialist kunnen we niet krijgen. Een unieke kans dus!
De workshop begon met een vraag wat we wilden leren . De vraag kwam al snel of het ook mogelijk is om groepjes te maken in een groep in de samenwerkingsruimte zonder dat je met wachtwoorden hoeft te werken. Dit is in ontwikkeling, maar kan dus nog niet.
Omdat we in een gemixte groep toehoorders zaten van absoluut beginner tot redelijk gevorderd, werd er voor gekozen om de structuur van een OneNote eerst duidelijk te maken.
In de School van Cal heeft elke groep een notebook dat onderverdeeld is in verschillende vakken en waar dus meerdere docenten toegang toe hebben. Hij liet zien dat de opbouw van zijn gedeelte als wiskundedocent er heel anders uitzag dan dat van zijn Engels of Frans- docent, maar dat is ok. Het is ook leuk als je je eigen template maakt, zodat leerlingen in hun notebook gelijk kunnen zien van welke docent het is. Zo had de Engels docent een pagina met in de linkerbovenhoek bloemetjes.
Er zijn ook meerdere versies van OneNote in omloop . Op ieder device kan OneNote er anders uitzien en ook werd ons medegedeeld dat Microsoft niet meer gaat investeren in OneNote2016 maar dat ze zich gaan richten op de OneNote App in Windows 10. Die gaan ze verder ontwikkelen.
Iedere twee weken komt er wel iets bij of wordt verandert in de tools van Microsoft en de online versies waren ontstaan doordat in de US veel wordt gewerkt met Chromebooks en daar dus alleen maar met de online versies op gewerkt kan worden.
OneNoteClipper
OneNote Clipper is een extension. Als je gaat naar www.onenote.com en je scrolt onder naar de pagina dan kan je dat van daar downloaden. Te gebruiken in Edge, Firefox, Chrome en Safari . Wat doet het? het is een soort perfecte printscreen, waarbij je de hele pagina of gedeelten ervan kunt kopieren en rechtstreeks in je OneNote kan plakken . Zelf heb ik hem ,net als OneNote zelf, onderaan de taakbalk vastgemaakt voor dagelijks gebruik. 🙂
Learning Tools
Learning Tools is een Add-in, net als classnotebook zelf overigens. Het tabblad heet hier Leerhulpmiddelen
Hoe gebruik je het? Je kan een tekst, een PDF etc. voor laten lezen door de computer. Dit is perfect voor dyslecten, maar ik denk ook aan mijn eigen leerlingen die moeilijk door lange teksten heen komen. De learningtool leest voor wat op de zichtbare pagina van OneNote staat . Het probeert zelfs afbeeldingen om te zetten in gesproken tekst. ik denk dat dit een tool is dat heel veel gebruikt kan worden in onze niveau 2 opleidingen. Maar ook mijn eigen HAVO – zoon, zou hier destijds veel aan gehad hebben! Ik vind dit echt fantastisch, want hoe meer zintuigen onze leerlingen kunnen gebruiken bij het leren , hoe beter de lesstof zal beklijven !
Hier schets ik nog enkele punten die ik geleerd heb:
- je kan Offline werken in OneNote; zodra je weer verbinding hebt met het internet synchroniseert het notitieblok en is die ge-update versie weer beschikbaar op alle devices.
- OneTastic: (zie video) is een add-in met die tool kan je in al je notebooks een bepaald woord vervangen door een andere. Cal noemde het een search & replace tool
- Met de toetsen windows+shift+s kan een een selectie van een pagina printscrenen
- OneNote genereert geen nieuw wachtwoord. Ben je je ww vergeten, dan heb je pech gehad. Ik laat de leerlingen altijd het wachtwoord gebruiken waarmee ze ook op het DC-account inloggen en die laat ik noteren in hun telefoon
- Het werk van leerlingen nakijken kan via het tabblad Klasnotitieblok (werk van leerlingen beoordelen) zodat je niet alle notebooks van elke afzonderlijke leerling hoeft te openen .
- Je kunt feedback geven dmv gesproken tekst , geschreven opmerkingen of een video waarin jezelf iets uitlegt of vertelt (invoegen > audio / video)
OneNote en gamificatie
Mensen ontwikkelen de prachtigste manieren om met OneNote te werken
Je kan bijvoorbeeld een spel maken waarbij je in je notebook een sectie hebt met bijv. 5 tabbladen. Tabblad 1 is open en iedereen kan daar in werken. Op dat blad staat een puzzel of iets waardoor de leerlingen een wachtwoord kunnen genereren voor tabblad 2. Daarop staat weer versleuteld het wachtwoord voor tabblad 3 enz.
Office Lens
Office Lens is een app die het mogelijk maakt om foto’s te maken van bijv. je schoolbord, of van iets uit de methode, dat je graag in je notebook wil hebben. Je Maakt een foto via de app en kan het daarna rechtstreeks importeren in de juiste plek van je notebook . Ik kan niet meer zonder !!!
Heb je als gebruiker een vraag of een idee, mail via OneNote.Uservoice.com
Ze schijnen daar erg actief te zijn en behandelen de vragen en opmerkingen tamelijk snel.
Heel veel succes en binnenkort blog ik over mijn ervaringen met OneNote in periode 3 van dit schooljaar.